Moussaka med potatis – recept

grekisk moussaka

De flesta av oss har någon gång smakat någon grekisk maträtt. Smakerna och dofterna för dig till varma semesterdagar vid Medelhavet. Om du väntar middagsgäster och inte har någon aning vad du ska bjuda på, är grekisk mat ett säkert val. Det finns så mycket gott och nyttigt att välja mellan att ingen blir besviken.

Grekisk moussaka – till vardags och till fest

Moussaka är en klassisk grekisk maträtt. Att äta denna maträtt är en upplevelse. Moussaka med potatis och aubergine recept är ett recept som alla bör spara. Byt ut lasagnen mot moussaka och njut av en klassisk grekisk maträtt som påminner och “smakar” Grekland. Denna maträtt är en av favoriterna när det kommer till grekiska rätter.

Recept på äkta grekisk moussaka

Det här behövs till 6-8 portioner moussaka: 5 medelstora auberginer , 5 medelstora potatisar (ett lager i formen) skala och skiva auberginerna och potatisarna (ca 2 cm tjocka), salta och låt vätskan rinna av och stek lite lätt.1 kg nötfärs (stek den med olivolja, krossade tomater, vitlök, oregano, lagerblad, 1 kanelpinne, salt, peppar, lite riven ost och låt koka i ca 30 minuter). För ostsåsen behövs 1 1/2 liter mjölk, 150 gr smör och ca 4-5 matskedar vetemjöl, 2 ägg och 3-5 dl riven ost. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull, häll resten av mjölken och låt koka ca 4-5 minuter under vispning. Rör ner osten i såsen, muskotnöt, salt och peppar samt de två äggen. Varva potatis, auberginer, köttfärs och ostsås i en form. Grädda i 180 grader i ca 50 min.

Äkta grekisk moussaka – njut av en underbar maträtt

När du väl har lagat moussaka en gång kommer du garanterat att spara receptet i din receptbok. Ett tips är att förbereda köttfärssåsen och ostsåsen dagen innan. Denna maträtt kan tillagas både till vardags och till fest och det går utmärkt att frysa moussaka. Smakerna och dofterna för dig till Grekland. Moussaka serveras med vin och sallad, helst grekisk bondsallad.