Olika grekiska efterrätter

Fetaost, tzatziki, gyros och souvlaki är grekiska rätter som de flesta av oss känner till och kan namnet på. Fast hur är det med efterrätter, hur många känner du till? Grekiska desserter är inte alls lika välkända som maten. De innehåller ofta yoghurt och valnötter som kombineras på olika vis, eller tillsammans. Det finns massor av spännande bakverk att prova på när du är på semester i Grekland. Du hittar även spännande recept att ta del av på internet och du vill imponera på dina vänner och bjuda in till en grekisk afton.

Loukoumades och Kourabiedes

Loukoumades är små friterade degbollar som är väldigt söta. Först friterats de och läggs i sockerlag och därefter strös valnötter och kanel över. Det är en väldigt populär dessert i Grekland som du ser på många restauranger, De är dessutom väldigt enkla att göra hemma. Kourabiedes är en liten kaka som även passar på svenska kafferep. Kakans bas består av valnötter och den är väldigt spröd, som ett kex. Efter gräddningen doppas kakan i florsocker, så även detta är ett sött bakverk.

Portokalopita och grekisk baklava

Portokalopia är en grekisk apelsinkaka som sägs härstamma från Kreta. Det är en mjuk kaka som innehåller vanilj, yoghurt och apelsin. En härlig kombination som passar utmärkt efter en grekisk måltid. Baklava är ett bakverk som finns i många länder. Den härstammar från det Osmanska riket och därmed finns den i flera olika länder. Basen är densamma i alla länder, en filodeg som läggs i ett sockerlag och rosenvatten. Det som skiljer baklavan åt är fyllningen, och den grekiska har givetvis valnötter.

Melomakarona och Helva

Melomakarona är Greklands svar på vår pepparkaka. Detta är ett bakverk som äts under jultider. Det är en liten kaka om har en bas av olivolja, honung och mjöl. Sedan kryddas de med olika smaksättningar men vanligtvis med konjak, apelsin och kanel. Många av kakorna har dessutom en fyllning bestående av valnötter. Helva är ett annat populärt bakverk i Grekland. Kakans bas består av semolina, vanligtvis av mannagryn. Den är först doppad i olja och sedan i ett rejält bad av hett sockerlag ofta med honung. Därefter är den smaksatt med nejlika och kanel. Som ni märker är de grekiska efterrätterna väldigt söta eftersom de ofta läggs i ett sockerlag. Därför räcker det oftast med en liten bit, men de fantastiskt goda!