Grekland har tusentals öar, varav 117 är bebodda. Det är väldigt lätt att förälska sig i en av dessa öar, man kan säga att det finns en ö för alla. Vill du festa, upptäcka öns natur och kultur eller bara bada och sola och njuta av värmen? Det är bara att välja. Det finns olika ögrupper med några av de mest populära öarna, exempelvis Kykladerna, Sporaderna, Joniska öarna, Tolvöarna, Saroniska öarna och Nordegeiska öarna. Oavsett vilken ö man väljer att besöka blir man inte besviken.

Drömöar i Grekland

Ingen ö i Grekland är den andra lik. Om du vill ha puls ska du besöka öar i Grekland under högsäsongen, om du däremot vill ha det lugnare rekommenderas det att du besöker landet under lågsäsongen. Generellt sett är den bästa perioden att besöka de grekiska öarna från april till oktober. Naturligtvis finns det öar som man kan besöka året runt, exempelvis Kreta. För dig som vill ö-luffa är den grekiska övärlden ett utmärkt val.

Den världsberömda ön Santorini passar såväl par som kompisgäng samt familjer. Ön är känd för sina underbara vyer och inte minst de underbara solnedgångarna. Öns form är resultatet av ett kraftigt vulkanutbrott som ägde rum för flera tusen år sedan. Santorini tillhör Kykladerna och är en av Greklands vackraste öar. En annan populär ö är Kreta som erbjuder underbara stränder och en fantastisk natur. Även på denna ö finns resmål och boenden som passar alla resenärer, alltifrån den som är ute efter äventyr till småbarnsfamiljen.

Lugna öar i Grekland

Det finns öar i Grekland med mindre liv, som passar dem som vill ha en lugnare semester. Några exempel är Folegandros, denna ö har lyckats behålla sin traditionella charm. Ön är idealisk för vandring. Många av stränderna kan nås med båt eller bil, men om man vill komma till de öde stränderna måste man gå till fots. Amorgos är en annan vacker och lugn ö. Ön består av ett berg som är omgivet av klarblått vatten. Hit reser man för sol och bad, de vackra sevärdheterna samt för den fina atmosfären.

Tinos är en till lugn ö som har underbara stränder. Denna ö har flera pittoreska byar och kyrkor. På Tinos finns kyrkan Panagia Evangelistria – kyrkan Jungfru Marias upphöjelse som är en av landets heligaste kultplatser dit många av Greklands invånare kommer för att be. På Kalymnos får man garanterat en lugn semester. Även denna ö har underbara stränder och är perfekt för dig som gillar äventyr, såsom dykning, bergsklättring och besök i grottor. Här sitter man på lugna tavernor eller caféer till sent på kvällen och bara njuter av stillheten.

Grekiska öar – välj vad som passar dig bäst

De grekiska öarna erbjuder strålande sol, underbara stränder, klart vatten och fantastiskt god mat. Öarna har olika karaktärer, arkitektur, historia och natur. Greklands öar passar alla, de är så många att man garanterat hittar något som passar en bäst. Det finns klassiska partyöar i Grekland där tempot är högt och lugnare öar som är mer typiskt grekiska. En sak är säker, man har aldrig tråkigt i Grekland. Det finns så mycket att se och göra att man aldrig tröttnar!