klassiska grekiska maträtter

Den grekiska maten är lika rik som landets historia. Dofter och smaker som för tankarna till sköna avslappnande dagar vid Medelhavet. Det grekiska köket är känt för sina ingredienser och för sina fantastiska smaker. Några av huvudingredienserna i den grekiska maten är olivolja, örter och fetaost. Det som skiljer det grekiska köket från andra kök är att råvarorna är enkla med hög kvalitet. Förutom att maten smakar otroligt gott är den även väldigt nyttig. Det finns grekiska maträtter för alla smaker!

Grekisk mat – om du vill äta nyttigt

Det grekiska köket är känt för sina underbara smaker. Fokus har alltid varit på de råvaror som används, det vill säga att kvalitén ska vara hög för att resultatet ska bli riktigt bra. Medelhavskosten har länge haft ett bra rykte för sin skyddande förmåga mot sjukdomar, som till exempel cancer till hjärtinfarkt. Många kostexperter är övertygade om att den grekiska maten är ett av de mest praktiska och nyttigaste sätten att äta.

Den grekiska maten är rik på enkel- och fleromättade fetter och antioxidanter. Kosten kännetecknas av ett högt intag av baljväxter, spannmål med fullkorn, grönsaker, frukt, frön och nötter. Fisk och fågel äts mycket oftare än rött kött och även mejeriprodukter med lite fett som bland annat naturell yoghurt. Den grekiska maten är rik på vitaminer och mineraler. Råvarorna är oftast färska, grönsaker och frukter är lokalt odlade och äts efter årstiderna.

Klassiska grekiska maträtter

Här följer några grekiska traditionella maträtter som är fantastiskt goda och nyttiga: “Gemista”en populär vegetarisk rätt. Det är en sommarrätt som består av fyllda grönsaker som paprikor, tomater och auberginer. Man fyller dessa grönsaker med ris, örter och kryddor. Många föredrar att äta “Gemista” med lite yoghurt. En annan maträtt som liknar denna är “dolmades”, som är vinblad med samma fyllning som de fyllda grönsakerna. En annan klassisk grekisk maträtt är “Moussaka”, en gratäng som består av auberginer, köttfärssås som man varvar med en ostsås.

Andra klassiska maträtter är “Souvlaki”, grillspett med bitar av fläsk eller lamm. “Keftedes som är grekiska köttbullar med härliga örter och kryddor, “Stifado”, som är en mustig köttgryta som oftast består av nötkött och en sås som är gjord av tomat samt vin och kryddas av kanel och serveras oftast med potatis. “Soutzoukakia” är små avlånga köttbullar av nötkött i tomatsås med kryddor såsom kanel och spiskummin. Denna maträtt serveras oftast med ris. Det finns flera olika förrätter att välja mellan, som “Saganaki” som är stekt ost panerad i vetemjöl och ägg och oftast droppar man lite citron över. Mezé är olika smårätter som till exempel friterade grönsaker med olika röror. Sist men inte minst är den världskända “Grekiska bondsalladen”, som främst består av gurka, tomat och fetaost som kompletteras med härliga kryddor och örter.

Grekisk mat – enkel och god

Det grekiska köket är världskänt. Souvlaki, klassiska “gyros”, dolmar och den grekiska salladen är några av rätterna som de flesta av oss någon gång har smakat. När man tänker på grekisk mat kommer man på många maträtter, kött- och vegetariska rätter. Man använder enkla råvaror och det är inte alls komplicerat att tillaga. Till den grekiska maten dricker man lokalt vin och ibland ouzo, som är en sprit med anissmak. Ouzo passar särskilt bra till vissa skaldjursrätter.