Har du varit i Grekland? Då vet du säkert vad en grekisk sallad är också. Den består av solmogna tomater, färsk krispig gurka, god lök, feta ost och oliver. Vill du äta den som grekerna gör ska du hälla på rikligt med olivolja, strö på lite oregano på fetaosten och sedan saltar man hela härligheten med ett salt från Medelhavet. Varför smakar inte den grekiska salladen lika gott när den görs i Sverige trots att man gör den enligt konstens alla regler?

Hemligheten bakom den goda smaken

Anledningen till att den grekiska salladen inte smakar lika gott i Sverige är ingredienserna. Tomaterna har fått mogna i solen och de smakar så mycket mer är svenska tomater. Gurkan smakar gurka och är varken vattning eller torr. Löken är mild och god och olivoljan som hälls på salladen är oftast tillverkad av oliver plockade på orten. Varje ö och by anser att just deras olivolja är den bästa och mest välsmakande.

Grekisk sallad äts inte under vintern utan det är just under turistsäsongen som den serveras. Varför? Anledningen är att man i Grekland äter lokala produkter och helst inte importerade frukter och grönsaker. Under vintern finns det tomater och gurka men de är inte lika goda som under sommaren. Man äter helst säsongsbetonat och det betyder att under vintern föredrar man grönsallad, morötter och vitkål. Den grekiska salladen kallas lant- eller bondsallad på grekiska.

Vad beställer grekerna in på restaurangen?

Hur äter egentligen grekerna? Vanligtvis hoppar man över huvudrätten och man beställer in olika tallrikar som alla delar på. Sommartid är den grekiska salladen obligatorisk och ett gott bröd därtill. Sedan fortsätter man att beställa in lite olika smårätter. Det kan vara tzatziki som är en dip av youghurt, gurka och vitlök. Något med kött tar man gärna in så det kan vara lantkorvar och en blandad tallrik med grillat kött.

Andra populära smårätter är till exempel biffar gjorda av squash, friterad ost, feta ost som är bakad i ugnen eller vinbladsdolmar. Grekerna äter alltid bröd till maten och är det en rätt med sås vill man ha mycket bröd för man doppar brödet i såsen. Många gånger använder man bara gaffeln och använder brödet för att fösa upp maten på den. Kniv används i stort sett bara till kötträtter då man måste skära köttet i bitar.

Solmogna tomater med mycket smak

Den kända medelhavskosten

Den omtalade medelhavskosten sägs vara mycket nyttig och hjälper till att hålla hjärt- och kärlsjukdomar på avstånd. Tyvärr har många gått över till att äta mer västerländskt med resultat att hjärt- och kärlsjukdomar har ökat i Grekland. Den nyttiga medelhavskosten består av färsk frukt, grönsaker, mat lagad med olivolja samt mycket bönor och linser. I dag har grekerna börjat äta mer kött, halvfabrikat och socker har också smugit sig in lite överallt. Hyllorna i snabbköpen är fyllda av söta frukostflingor och smaksatt yoghurt. Många har glömt den tjocka goda yoghurten som serverades med lokal honung och valnötter.