Souvlaki – Recept

souvlaki

Grekisk mat äts i hela världen. Det finns så mycket att välja mellan att man aldrig tröttnar på de olika kött- fisk- och vegetariska rätterna. En av de mest populära grekiska rätterna är Souvlaki. Alla som har besökt Grekland har säkert ätit Souvlaki någon gång. Denna rätt serveras på alla grekiska restauranger runt hela världen.

Souvlaki – populär grekisk maträtt

Alla som älskar grekisk mat kommer definitivt att spara Souvlaki recept. Souvlaki är spett med kött som grillas. Souvlaki består av små köttbitar, huvudsakligen fläskkött. En moderniserad version av souvlaki är med kyckling istället för fläskkött. Maträtten kan ätas på flera olika sätt. Den kan ätas för hand på spettet, på tallrik eller i pitabröd med sås och pommes frites.

Souvlaki – enkelt att tillaga

Här följer recept på Souvlaki. För 6 -8 portioner behöver du följande: 1 kg fläskkött, 3 paprikor, 3 lökar, salt, peppar, grillspett och pitabröd. Till marinaden behöver du: 1 dl olivolja, salt, oregano (eller timjan) och 1 pressad citron. Skär fläskköttet i tärningar. Blanda alla ingredienser till marinaden och marinera köttet i två timmar. Skär grönsakerna i lagom stora bitar och trä dem och köttet på grillspetten. Lägg grillspetten på grillen och pensla med marinaden. Servera souvlakin med pitabröd.

Souvlaki – en smak av Grekland

De flesta av oss har någon gång gång smakat på grekisk mat. En favorit är Souvlaki, en maträtt som man aldrig tröttnar på och som är enkel att tillaga. Naturligtvis kan man göra lite som man själv vill. Man kan till exempel byta ut fläskköttet till kyckling och man kan varva köttet med flera olika grönsaker på spetten. Endast fantasin sätter gränser!