tzatziki

Tzatziki är en variant av kall vitlökssås, vilken har sina rötter i det goda grekiska köket, som har blivit en väldigt känd sås över hela världen. Såsen brukar serveras som förrätt eller till grillat kött. Tzatziki innehåller exempelvis riven och avrunnen gurka, créme fraiche eller yoghurt, samt vitlök. Ofta tillsätter man också salt, peppar och olivolja.

Recept på laktosfri Tzatziki

För att göra en laktosfri tzatziki behövs gurka, salt, vitlök och laktosfri creme fraiche. Man börjar med att skala och riva gurkan grovt på ett rivjärn eller en mandolin. Gurkan blandas sedan med salt och får rinna av i en sil eller ett durkslag i ungefär 15 minuter. Under tiden kan man skala och riva vitlöken fint. Efter att gurkan runnit av bör den kramas ur ordentligt. Man blandar sedan den urkramade gurkan med vitlöken och den laktosfria creme fraichen. Smaksätt sedan med svartpeppar efter eget tycke.

Förändra tzatzikin efter egen smak

Vill man göra egen tzatziki kan man förändra den helt efter egen smak och tycke. Man kan till exempel använda smaksatt creme fraiche, eller yoghurt. Man kan krydda med andra kryddor och variera grönsakerna i tzatzikin. Man kan lägga i morot tillsammans med eller istället för gurkan i vanlig tzatziki. Man kan också lägga i exempelvis koriander eller andra örter i tzatzikin.

Förändringsbart tillbehör som fungerar till allt

Tzatziki kan göras på flera olika sätt. Den innehåller få ingredienser som man ofta har hemma. Man gör den ofta på creme fraiche. Om man inte har någon av ingredienserna hemma kan man byta ut dem mot något annat med gott resultat. Tack vare att tillbehöret är så flexibelt är det lätt att variera det och anpassa det efter eventuella allergier.