Gyros med pommes frites – Recept

En gyros med välkryddat kött insvept i ett pitabröd tillsammans med pommes frites, tomater och lök är Greklands snabbmat. Tillsammans med en kall öl är det en billig, mättande och riktigt god lunch. Vill du prova på att göra denna rätt själv hemma? Varför inte göra en annan variant som är otroligt god och passar perfekt till middag.

Annorlunda gyros att göra själv

På snabbmatsställena i Grekland snurrar köttet över grillen och blir sakta genomstekt. När du ska göra det själv hemma kan du använda ugnen. Ett stycke fläskkött som är marinerat och välkryddat får steka sig färdigt i ugnen. Under tiden förbereder du tillbehören. Skala och skär potatis i lagom stora bitar för att friteras. Gör i ordning tzatziki av tjock yoghurt, riven gurka och vitlök.

Färdigställ den härliga rätten

När köttet är färdigt strimlar du det och blandar ihop det med en god pepparsås. Lägg upp det på tallriken tillsammans med friterad potatis, tzatziki, pitabröd och lite sallad. Toppa gärna salladen med lite fetaost. Över hela härligheten klipper du persilja och strör över lite havssalt. Om du vill att maten ska räcka till fler serverar du inte på tallrik utan lägger kött, potatis och tzatziki på ett pitabröd och rullar ihop det. Smaklig måltid – eller kali orexi som de säger på grekiska.

Gyros är populär snabbmat i Grekland

Gyros – billigt, mättande och gott

Det finns många rätter som förknippas med Grekland och just gyros är en av dem. För dig som reser med stram budget är dessa mycket billiga också. Du får en gyros för ungefär 20 kronor och man blir ganska mätt på en. Du som vill göra gyros hemma kan laga till den i ugnen istället för att låta köttet sakta snurra över en grill som är fallet i Grekland.